#04 - Nieuwe richtlijnen voor honing?

Gepubliceerd op 19 februari 2024 om 07:00

Eindelijk wat goed nieuws voor de verkoop van honing!

De Europese unie is bezig met de zogenoemde "Ontbijtrichtlijnen", waarmee ze vier onderwerpen willen aanpakken. Denk hierbij aan de samenstelling van het product, de verkoopbenaming, de etikettering en de presentatie. Dit geld niet alleen voor de honing, maar ook voor jam etc.

 

Met deze richtlijnen wil de Europese unie de consumenten beschermen van het vrije verkeer binnen de Europese markt. Zo hopen ze valse producten te voorkomen (Zie https://www.debijenman.nl/informatie/1271500_i05-namaak-honing voor meer info). Wat voor de imkers binnen de EU, die echte honing honing leveren, natuurlijk goed nieuws is!

 

Er is momenteel al een ontbijtrichtlijn, maar deze is al 10 jaar oud. En de huidige markt is niet meer te vergelijken met die van een decennium geleden. Daarom is het alleen maar goed dat ze bezig zijn om de richtlijnen te actualiceren naar de huidige markt. (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX:52023PC0201

 

Voor de honingverkoop is richtlijn 2001/110 (honing) de belangrijkste (voor hier natuurlijk). Maar als u de andere tichtlijnen ook wilt inzien; vruchtensappen en soortgelijke producten, vruchtenjam en kastanjepasta, verduurzaamde melk.

 

In de richtlijn voor de honingverkoop wordt veel nadruk gelegd op het etiket. Zo is het van belang dat de afkomst van de honing duidelijk op het etiket vermeld wordt. Dus komt de honing uit Nederland bijvoorbeeld, zou dat ook terug te zien moeten zijn op de etiket. Mocht het een gecombineerde honing zijn, dan moet er aangegeven worden uit welke landen dit komt. Dit gaat waarschijnlijk gedaan worden met percentages, zoals 40% Nederland en 60% Italië.

 

Ook wordt er binnen de Europese unie een team opgericht om de honingfraude tegen te gaan. Het is een goede stap in de juiste richting, maar ik vind het jammer dat ze er nog vijf jaar overheen gaat voor ze bezig gaan met de traceerbaarheid en de samenstelling van de honing. 

 

De honing van de Bijenman komt altijd standaard met de informatie van de honing, waardoor je meteen kan zien waar de honing vandaan komt! https://www.debijenman.nl/locaties

 

Misschien leuk om eens te bekijken:

https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/honing-echt-of-nep-aangelengd-met-suikerstroop?fbclid=PAAaZnpTM8heuJMfJ1D_UuFdp_j-ivg7w-UiIvBDgEOalz3JH61MbHUGJAECM

 

Bronnen:

https://ecer.minbuza.nl/-/europese-commissie-presenteert-voorstel-tot-wijziging-van-vier-ontbijtrichtlijnen-

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/IP_23_2366

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.